środa, 29 października 2014

Cukrzycowe ciasto marchewkowe



Uwielbiam ciasto marchewkowe. Od kiedy jednak walczę z cukrzycą, musiałam trochę pokombinować.
Ostatnio zaryzykowałam i postanowiłam upiec ciasto w zmodyfikowanej wersji z amarantusem.



Oryginalny przepis znajdziecie tutaj: http://www.ciekawskie.pl/2014/10/marchewkowe-muffinki-dla-malej-dziewczynki/

Moja wersja:


  • 2 szklanki startej marchewki
  • szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej
  • pół szklanki mąki z amarantusa
  • pół szklanki amarantusa ekspandowanego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 szklanka oleju (ja pomieszałam Kujawski z sezamowym)
  • około 1/2 szklanki ksylitolu

Przygotowanie:

Jak w oryginalnym przepisie - białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy ksylitol, następnie żółtka.
Osobno mieszamy mąki, amarantus i proszek do pieczenia.
Do masy jajecznej dolewamy olej i wsypujemy suche składniki. Wszystko dokładnie mieszamy.
Na koniec dodajemy marchewkę.

Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach do suchego patyczka.

Ciasto posypałam tartą gorzką czekoladą (mam 90%). Osobom, które nie lubią takiego skoncentrowania czekolady, polecam delikatniejszą, np 75%, wiórki kokosowe lub bakalie.

Bardzo dziękuje autorce http://www.ciekawskie.pl/ za inspirację :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz